Blog

overzicht:  volledig / samenvatting

Visogen en antikratervloeistof

Geplaatst op 5 april, 2013 om 8:28 Comments reacties ()
Visogen en kraters, is daar iets aan te doen? Het klinkt eng, maar gelukkig, het heeft niets te maken met uw of mijn uiterlijk. We hebben het niet over een grijsgrauw ziekelijk oog of putjes in de huid door acne. Het gaat om een siliconenbesmetting. 'Bah, dat klinkt nog viezer!', zegt u? Dat valt mee.
 
Het zit zo: ik had kozijn en deur van mijn nieuwe badkamer geschilderd. Maar het geschilderde oppervlak vertoonde kuren. Er ontstonden blaasjes. Geen luchtbellen (dat euvel ken ik ook), maar plekken waar de verf 'wegtrok'.
 
Hoera voor internet: even googelen leverde de volgende informatie op:
'[...] heeft de schilder ook het tijdens het schilderen soms last van siliconenbesmetting op het oppervlak dat hij appliceert. Dit is te zien aan kraters, welke (!!!, zie mijn vorige blog) ontstaan in de net aangebrachte verf. We noemen dit ‘visogen’. De kraters ontstaan plaatselijk wanneer met de kwast over of langs recent aangebrachte siliconenkit wordt geschilderd. In dat geval kan een antikratervloeistof aan de verf worden toegevoegd. Deze toevoeging verandert de oppervlaktespanning van de verf, waardoor deze niet meer ‘kratert’ op of langs de kit.'
(bron:www.schildersvak.nl/vraagbaak)
 
En hoera voor De Eclips in Assen, die nog een paar druppels antikratervloeistof voor mij had. Ik ga weer visoogvrij en kraterloos over straat!

Welke?

Geplaatst op 20 maart, 2013 om 13:11 Comments reacties ()
Het valt mij op dat mensen vaak 'welke' schrijven in plaats van 'die' of 'dat', omdat ze denken dat dat meer indruk maakt en professioneler staat:
 
  1. "Wij plaatsen de zonnepanelen welke het beste bij uw project passen."
  2. "Een NAS zorgt voor opslag welke voor iedereen binnen uw netwerk beschikbaar is."
  3. "Een probleem met Windows kan leiden tot een systeem welke niet meer opstart."
 
Taaladvies.net zegt het volgende:
Het zelfstandig gebruikte betrekkelijk voornaamwoord welke behoort tot de formele schrijftaal.
Het verwijst altijd naar woorden in het meervoud of naar de-woorden in het enkelvoud die op personen of op zaken betrekking kunnen hebben.
In dit zelfstandige gebruik kan het schrijftalige welke altijd door het betrekkelijk voornaamwoord die worden vervangen. Die verdient dan de voorkeur.
 
De eerste twee zinnen zijn dus niet fout, maar ze klinken formeler dan de bedoeling is. Minder geforceerd is: "Wij plaatsen de zonnepanelen die het beste bij uw project passen."
De laatste zin is zeker fout, omdat 'systeem' geen de-woord is. Hier moet 'welke' worden vervangen door 'dat'.
 
Wees niet formeel als het niet hoeft. Het staat gauw oubollig.
 
 

Rss_feed